Kaštieľ v Betliari
A fotó szerzője: Vladimír Eliáš

Betléri Andrássy-kastély

A betléri kastély az egyetlen olyan kastély Szlovákiában, amelyet 1945 után eredeti berendezésével és gyűjteményével együtt megőriztek. Nem jutott más nemesi rezidenciáink sorsára - berendezési tárgyait nem lopták el, nem építették át, és gyakorlatilag államosítása óta múzeumi célokat szolgál. Tehát minden, amit itt látni fog, az Andrássy család tagjaihoz tartozott, akiket a 19. században Európa legjelentősebb arisztokratáinak tartunk.

Betlér egy igazán fényűző kastély volt, amelyet azért építettek, hogy reprezentálja tulajdonosait. Egy kisebb reneszánsz kastély helyén épült 1881-86-ban I. Emanuel gróf idején. Andrássy (1821-1891), amelyet elsősorban vadászkastélyként és gazdag gyűjteményének múzeumaként használt. A grófot elsősorban az angol vidéki házak ihlették, de a kastélyban a francia építészet által befolyásolt elemek is megtalálhatók.

Emanuel fia, I. Gejza gróf (1856-1938) a 20. század elején (valószínűleg 1905-ben) korszerűsíttette a kastélyt, és egy igazán fényűző rezidenciát hozott létre elektromos világítással, központi fűtéssel, 16 fürdőszobával, gyönyörű könyvtárral és számos kényelmes lakosztállyal, ahol családján kívül a társadalmi elit is megszállt, akik részt vettek a híres betliári vadászatokon. Medvére, szarvasra, farkasra és vaddisznóra vadásztak a Betlér vadászterületen és a környező erdőkben, amelyek a kastélyt körülvevő kiterjedt angol parkot övezik.

Alapítójának gróf Andrássy Leopold (1767-1824) felvilágosult arisztokrata, szabadkőműves és jelentős gyűjtő tekinthető. A 18. század végén alapította, és több mint 57 hektáros területet foglal magában. Az ICOMOS által vezetett lista szerint a világ egyik legjelentősebb történelmi kertje. A kastély előtt egy szökőkút áll, Ferdinand Barbedienne (1810-1892) francia szobrász (fémműves) Psyche-szobrával. A parkban számos érdekes sarok és épület található: a park fő sétaútvonalának végén, a tónál található egy középkori tornyos kastély formájú menazséria, ahol az Andrássy család barna medvét, rókát, farkast és hiúzt tartott. A ritka fafajok mellett egy egyedülálló mesterséges vízrendszer is található itt, amely a betléri patak vizét három tóba, három szökőkútba és az úgynevezett Nagy Vízesésbe, a legnagyobb ilyen jellegű vízesésbe Szlovákiában.

A Kasznahorkaváraljában (Krásnohorské Podhradie) található Andrássy-mauzóleum és a bezárt Krsznahorkai-kastély szintén a Betlér Múzeum kezelésében van.

Forrás: SNM - Múzeum Betliar

Kapcsolat
Kaštieľna 6, 049 21 Betliar