Rozhľadňa na Maginhrade - otvorenie
A fotó szerzője: Irena Keľová

Kilátótornyok

A dombokon állnak, karcsúan és magasan, és lenéznek a tájra. Csak mélységes béke idején és egyetlen céllal épülnek: hogy az embert és szellemét, ha csak egy pillanatra is, de a Föld felszíne fölé emeljék.

Úgy vonzzák a turistákat, mint mágnes az iránytűt, a családoknak kirándulóhelyet, a vándorló romantikusoknak felejthetetlen élményt, mindenkinek lehetőséget nyújtanak arra, hogy felmásszon a csúcsra, és távlatokat nyerjen a tájról, az emberekről, az életről...

Menjen fel a gömöri kilátótornyokhoz, és ismerje meg a környéket egy másik szemszögből.

Kategóriák: #Príroda

Rozhľadňa na Slopove

Slopovói kilátó

Slopovói kilátó

A 851 m magasan fekvő kilátótoronyból csodálatos kilátás nyílik a Vepor-hegyre (Veporské vrchy), a Murányi-fennsíkre (Muránska planina) és a Tátrára. A gyakorlottabb kerékpárosok számára is elérhető. Lehetséges, hogy Juraj Jánošík lába egykor ezen a helyen haladt át, mivel a közeli Mravcov-hegyet (Mravcov vŕšok) a pandúrok elfogták.

Rozhľadňa na Maginhrade

Kilátó a Maginhradon

Kilátó a Maginhradon

A majdnem 17 méter magasra tornyosuló kilátóról jó időben szinte minden oldalról kilátás nyílik - a Király-hegytől (Kráľová hoľa), az egész Rima-völgyön át (Rimavská dolina) teljesen Magyarországig.

Rozhľadňa na Vŕšku

Vrsoki kilátó

Vrsoki kilátó

Jártál már a Maginhrad és a Slopovo kilátótornyok harmadik testvérénél? A vrsoki kilátótorony 2015 óta áll az azonos nevű dombon Rimabánya (Rimavská Baňa) falu felett. Bár ez a legkisebb, mégis figyelemre méltó kilátás nyílik az északi Trstie-hegytől a déli Magyarországig.

Pohľad na Tatry z rozhľadne Turecká

Kilátótorony Török

Kilátótorony Török

A 15 méter magas fém kilátótoronyból jó idő esetén a Magas-Tátrát úgy láthatja, mintha a tenyerében lenne. Rozsnórudna (Rudná) községből a tanösvényen mintegy két óra alatt, Rozsnyó (Rožňava) központjából pedig több mint két és fél óra alatt érhető el.

Rozhľadňa Tomášov vrch nad obcou Tachty

Félfalu-hegyi kilátó

Félfalu-hegyi kilátó

Jó időben Gömör legdélebbi kilátótoronyból akár a 80 kilométerre elhelyezkedő Király-hegyre (Kráľova hoľa) is el lehet látni.

Rozhľadňa Zbojská

Kilátó Zbojská

Kilátó Zbojská

A Zbojská-nyereg meghatározó eleme a Holle anyó malmára emlékeztető gyönyörű kilátótorony. A Remetisko-hegyen, 763 méteres tengerszint feletti magasságban áll az egykori pásztorház helyén épült fából készült kilátótorony. A Zbojská-nyereggel együtt a Murányi-fennsík Nemzeti Park és a Gömör-Kishont régió kapujának tekinthető.

Strážna veža v Rožňave

Őrtorony Rozsnyóban

Őrtorony Rozsnyóban

Az Őrtorony pavilonjából a látogatóknak gyönyörű kilátás nyílik az egész városra, a Rozsnyó-medencére, a Szilicei-fennsík meredek lejtőire és a város feletti kálváriára.