Vysoká pec v Červeňanoch
A fotó szerzője: Jozef Kopor

Vasút

Elhagyott bányászati ​​alagutak, nagyolvasztók, alagutak, egykori bányák és kohók nagy területei... ezek mind olyan ipari műemlékek, amelyek a régió múltbeli fejlődéséről és innovációjáról tanúskodnak. Gömör nem hiába kapta a „Magyarország vasszívének” becenevet, a Szepesség mellett a monarchia egyik ipari központja volt a 18–19.

Bár a bányászat véget ért, néhány tárgy a mai napig itt maradt, és segít feltárni vidékünk elfeledett történeteit.

Kategóriák: #História

Etelka Huta Nižná Slaná

Huta Etelka Alsósajón

Huta Etelka Alsósajón

Ez a rendkívül értékes műszaki műemlék és a közép-európai vasgyártás fontos dokumentuma Szlovákia egyik legszebb nagyolvasztója.

Vysoká pec v Červeňanoch

Nagyolvasztó kemence Veresben

Nagyolvasztó kemence Veresben

A 19. századi Gömör fejlett kohászati technológiájának tökéletes példája a Veresben (Červeňany) található kohó. Ez a régió egyik legfontosabb bányászati műemléke és az európai vasútvonal része.

Banícka expozícia v Rákošskej Bani

Bányászati kiállítás Rákosbányán

Bányászati kiállítás Rákosbányán

A kiállításon különböző bányászati eszközöket és felszereléseket fedezhet fel a XIX. század végéről, érdekes ásványokat, korabeli dokumentumokat és fényképeket, amelyek a helyszín élénk életét és jelentőségét mutatják be. Mindezt a Rákosi Szövetség tagjainak szakértő tolmácsolásában.

Interaktívna expozícia baníctva SENTINEL

Rozsnyói Bányászati Múzeum

Rozsnyói Bányászati Múzeum

Ha szeretné látni, hogyan néz ki egy bánya, egy igazi bányászvonat, a világ 3. legrégebbi gőzhengere vagy gyönyörű műalkotások, a Bányászati Múzeum kiállításai a megfelelő hely, ha Rozsnyó városába látogat.

Vysoká pec Huta Karol vo Vlachove

Károly Kohó

Károly Kohó

Az oláhpataki (Vlachovo) Károly kohó egyike a világszerte ritkaságnak számító műszaki emlékeknek. Az 1870-ből származó épület a szénen történő nyersvasgyártás mára már történelmi technológiáját dokumentálja.

Mine Trails vrch Rákoš pri Rožňave

Bányaútvonalak a Rozsnyó melletti Gömörrákos-hegyen

Bányaútvonalak a Rozsnyó melletti Gömörrákos-hegyen

Hegyi egypályás kerékpárutak projektje Rozsnyón.