Evanjelický kostol Koceľovce
Forrás: OZ Gotická cesta

A gecelfalvi (Koceľovce) evangélikus templom

A gecelfalvi templom egy egyhajós gótikus épület, sokszögletű presbitériumvéggel és toronnyal a 14. század elejéről. A torony földszintje négyzetes alaprajzú, ami azonban az emeletről nyolcszögletűvé válik, ami viszonylag ritka megoldás.

A templom hajóját a presbitériumtól hatalmas íves boltív választja el, amely mögött pompás falfestmény-galéria nyílik. Ráadásul a hajó falán a szondák egy másik festetlen festményt is mutattak. Az 1360-60 évekbeli gecelfalvi festmények jelentik a legnagyobb ilyen jellegű folyamatosan festett területet az összes gömöri templomok közül. A legfigyelemreméltóbb freskók közé tartozik a keresztre feszítés és a sírba temetés jelenete, ahol a festőnek sikerült mesterien ábrázolnia a három Mária Jézus halála utáni mély bánatát és fájdalmát.

A templom gótikus kő keresztelőkápolnával és barokk oltárral is fel van szerelve, amelyet a Gótikus Út egyesület segítségével több éven át restauráltak és 2019-ben készültek el.

A sekrestyébe az eredeti, 14. századi, gazdag kovácsoltvas díszítésű ajtó vezet, a 16. század eleji főbejárati ajtó pedig hasonló típusú.

Magasságának és a torony tetejének köszönhetően a templom jelentős nevezetesség.

Kapcsolat
049 35 Koceľovce