Gombasecká jaskyňa
A fotó szerzője: Michal Rengevič

Hozzáférhető barlangok

Szlovákiában egyetlen vidék sem olyan gazdag barlangokban, mint Felső Gömör. Eddig több mint 1300 barlangot és szakadékot fedeztek fel a Szlovák-karszt síkságain. A gömöri barlangok egyedülállóak. A Krasznahorkai-barlangban megcsodálható Európa legnagyobb cseppköve, a gombaszögiben 3 méteres, vékony szalmacseppkövek találhatók. Európa legszebb aragonitbarlangja, és a világ kevesek közé tartozó barlangja szintén az Mártonházától (Ochtina) nem messze fekvő Gömöriben található. A Szlovák- és az Aggteleki-karszt barlangjai 1995-ben kerültek fel az UNESCO Természeti Világörökség listájára.

Kategóriák: #Príroda

Jaskyňa Domica

A Domica-barlang

A Domica-barlang

A Szlovák Karszt leghíresebb barlangja a magyar Baradla-barlanggal együtt egy egyedülálló, 25 km hosszú barlangkomplexumot alkot a két ország területén. Ez az egyetlen olyan szlovákiai barlang, amely a hétköznapi látogatók számára is lehetővé teszi az úszást a föld alatt.

Ochtinská aragonitová jaskyňa

A Mártonházi-aragonitbarlang

A Mártonházi-aragonitbarlang

A világon mindössze három hozzáférhető aragonitbarlang van. Az egyik Mexikóban, a másik Argentínában, a legszebb pedig Szlovákiában, a Mártonházi-aragonitbarlang. Látogasson el ebbe a világviszonylatban is egyedülálló gömöri barlangba!

Gombasecká jaskyňa

A Gömbaszögi-barlang

A Gömbaszögi-barlang

A Gombaszögi-barlang kiemelkedik az egyedülálló, vékony szinteres szalmacseppköveivel, amelyek akár 3 méter hosszúak is lehetnek, és olyan mértékben maradtak fenn, mint egyetlen más szlovákiai barlangban sem.

Krásnohorská jaskyňa, 34 m vysoký Kvapeľ rožňavských jaskyniarov

Krasznahorkai-barlang

Krasznahorkai-barlang

A Krasznahorkai-barlang egyedülálló kalandélményt kínál. Teljes barlangászfelszerelésre és a barlangon való átjárásra számíthat, amely fából készült stégeken, létrákon vagy köteleken keresztül vezet a valaha látott legnagyobb cseppkőhöz.

Dobšinská ľadová jaskyňa

Dobsinai jégbarlang

Dobsinai jégbarlang

A Gömöri régió északi részén, a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban található a két hozzáférhető jégbarlang egyike.