Pláž rekreačného zariadenia ORMET Teplý vrch
A fotó szerzője: Jozef Kopor

Meleghegy – Rekreációs létesítmény ORMET

A meleghegyi (Teplý Vrch) víztározó Szlovákia legmelegebb víztározója, ennek köszönhetően a régió egyik legnépszerűbb rekreációs helye. A nyári hónapokban a víz hőmérséklete eléri a 28 fokot. A mintegy 100 hektáros vízterület elsősorban úszásra, vitorlázásra, horgászatra és vízi sportokra szolgál.


A víztározó keleti partján, az azonos nevű falu közelében található az ORMET szabadidős létesítmény, amely kempinget, strandot, csúszdát, vízi bicikli- és evezős deszka kölcsönzést foglal magában. További szálláslehetőséget 2 és 4 ágyas nyaralók formájában kínálnak hűtőszekrénnyel, akasztóval, asztallal, székekkel és szekrénnyel berendezve. Az újonnan épített egészségügyi létesítmények a cellákon kívül, körülbelül 10 m-re vannak. Közvetlenül a környéken található egy 45 férőhelyes Oliver turistaszálló. A szobák 2, 4 és 6 ágyasak. A szálló étkezővel és konyhával rendelkezik. A WC-k és zuhanyzók minden emeleten közösek.
Nagyobb csoportok számára lehetőség van a recepción előre megrendelni az étkezést, egyébként lehetőség van egyéni étkezésre a komplexumban található büfékben és gyorséttermekben, a különféle specialitásokat kínáló kunyhóban és az önkiszolgáló étkezőben a teraszon.


A melegvizi víztározó (nádrž Teplý Vrch) szomszédos Bugyikfalva (Budikovany) és Derencsény (Drienčany) falvakkal, ahol az eltemetett plébános és népmesemondó Pavel Emanuel Dobšinský tevékenykedett. A községben kezdődik a Drencsényi-karszt (Drienčanský kras) tanösvény körútja. A tanösvény átszeli a Balogvár-folyó (rieka Blh) völgyét, a Nagy- és Kisderencsényi barlangok (Velká a Malá Drienčany) körül, ahol a Kyjat kultúrából származó emberek maradványait találták meg.
A rekreációs létesítmény közelében egy nagy állatkert található szarvasokkal, vaddisznókkal és muflonokkal.
A történelem és az irodalom kedvelőinek ajánlunk egy körutat Derencsény (Drienčany), Kőhegy (Lukovištia), Karaszkó (Kraskovo), Kiéte (Kyjatice) falvakon keresztül és vissza Meleghegyre (Teplý Vrch). Pavol Dobšinský, Ivan Krasko, Ladislav Mňačko és Juraj Palkovič szlovák írók dolgoztak ezekben a falvakban. Sok helyen kis gótikus templomok találhatók, ritka olasz mesterek freskóival. Derencsényi-karszt (Drienčanský kras), Rimabánya (Rimavská Baňa), Rimabrézó (Rimavské Brezovo).


Felső Gömör (Horný Gemer) földalatti kincstárai minden bizonnyal kellemes felfrissülést biztosítanak 50 perc autóút után a forró napokon, amelyek az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek: a Mártonházi-aragonitbarlang (Ochtinská aragonitová jaskyňa), a Gombaszögi-barlang (Jaskyňa Gombasecká) és a Domicai-barlang (Jaskyňa Domica).

Kapcsolat
980 23 Teplý Vrch