Hajnáčsky hradný vrch nad obcou Hajnáčka s vrchom Ragáč na pozadí
A fotó szerzője: Jozef Kopor

CHKO Cseres-hegység

A Cseres-hegység (Cerová vrchovina) védett tájkörzetben 9 turistajelzéssel ellátott túraútvonal, 4 tanösvény és 3 tanösvény található, amelyek áthaladnak a terület legvonzóbb részein, és lehetőséget adnak az itt található kialudt vulkán minden szegletének megtekintésére.

A Cseres-hegység (Cerová vrchovina) szó szerint egy nagy geológiai szabadtéri múzeum. Találhat itt példákat vulkáni kúpokra, előkészített vulkánokra és lávafolyamokra.

Ajnácskő (Hajnáčka) és környéke a Cseres-hegység (Cerová vrchovina) gömöri részének egyik legvonzóbb úti célja. Közvetlenül a falu felett áll egy vulkáni eredetű szikla, amelyen egy 13. századi vár rejtett romja áll. Az információs táblákkal ellátott tanösvény néhány perc alatt elvezeti Önt ehhez a falusi nevezetességhez.

A falutól nem messze található Csontvölgy (Kostná dolina), a tapírok, masztodonok és más harmadkorban élő állatok csontjainak lelőhelye. A bejárata feletti elhagyatott kőbányát gyakran úgy írják le, mint a bazaltban található kék drágakövek (zafírok) legfontosabb kárpáti lelőhelye.

A Pogányvár (Pohanský Hrad) az ókori kelták kőfalának maradványait, egy szláv erődített település maradványait rejti, valamint egy sziklavárost is több, mint 30 álkarszt barlanggal, melyekben egykoron őseink laktak.

A Ragács (Ragáč) Szlovákia második legfiatalabb vulkánja, melynek teteje egy törmelékkúp tele fel nem robbant bombákkal, törmelékkel és lávadarabokkal.

A harmadik egyedi helyszín a kicsit távolabb elhelyezkedő a Szárkő (Steblová skala) (486m t.f.m.) amit a sárga és a zöld turistajelzést követve érhetünk el. A példásan létrejött vulkáni képződmény jelentős méretű bazaltoszlopokkal rendelkezik, melyek körülbelül 35-60 cm vastagok, magasságuk pedig eléri az 50 métert. Ezek fordított legyező formát öltenek. Míg a tetején szinte függőlegesek, az alsók 40-60 ° -os szögben vannak megdőlve.

De a Cseres-hegység nem csak geológiai szempontból kínál sokat.

A halászok, vagy a pihenni vágyó látogatók jól érezhetik magukat az Almágy (Gemerský Jablonec) melletti péterfalvi (Petrovce) víztározó csendes öbleiben, amely a vándorló vízimadarak fészkelőhelye is egyben. A szomszédságában található a Beležír védett terület, amelyet az ürgék védelmére nyilvánítottak ki. Néhány kilométerrel távolabb, Feneken egy hangulatos keskeny völgy található, ahol megőrzött mocsári élőhely és ma nagyon ritka állat- és növényvilág található. Ezt Péterfalva (Petrovce) falujából a sárga jelzésű túraútvonalon érheti el.

A régió legdélibb csücskében, Tajti (Tachty) község felett egy 11 méter magas kilátó emelkedik. Szép kilátás nyílik az egész területre, a Cseres-hegység egyes részeire, a közeli víztározóra, mindez csak egy kilométerre Magyarország határától. Érdekesség, hogy jó időben látható a Királyhegy (Kráľova Hoľa), ami 80 kilométerre van onnét.

Kapcsolat
A túra kiindulópontja a gömöri oldalról Ajnácskő. (CHKO, 980 33 Hajnáčka)