Slavošovský tunel
Forrás: Archív OOCR Gemer

Gömör-áttörés

Az 1938. november 2-i bécsi döntőbíráskodás után Dél-Szlovákia területének nagy része Magyarországhoz tartozott. A terület magyar hadsereg általi megszállása után a közlekedés terén is nehézségek merültek fel Gömör-Kishont térségében, amely elvesztette a fontos vasúti csomópontokat: Feled, Rimaszombat, Tornalja, Rozsnyó (Jesenské, Rimavská Sobota, Tornaľa, Rožňava). Így a vasúti közlekedés ezen a területen megszűnt. A szlovák állam kikiáltása után megkezdődött a hiányos közlekedés pótlására szolgáló új utak tervezése.

Az új vasútvonalnak Tiszolcot (Tisovec) kellett volna összekötnie Nagyszabossal (Slavošovce). Az úgynevezett Gömör-áttörés (Gemerské spojky) építése a szlovák nemzeti felkelés 1944. augusztusi kikiáltásáig tartott. A háború után a befejezést még fontolgatták, de mivel a Csehszlovák Köztársaság visszaállította eredeti határait, az építkezés végül 1949-ben fejeződött be. Ma ennek a szerkezetnek az elemei megmaradtak a tájban, valamint a kész épületek, amelyek turistaként és kerékpárosként is látogathatók.

Ezek a Koprási (Baráttelki) viadukt (Koprášský (Mníšanský) viadukt), a Koprási-alagút (Koprášský tunel), a Dielik alatti alagút és a leghíresebb Nagyszabos alagút (Homolka alatti alagút), amely nyilvános, és hivatalos kerékpárút vezet rajta keresztül. Az alagút 2401 méteres hosszával két szlovákiai régiót köt össze, Európa leghosszabb kerékpáros alagútja és a világ harmadik leghosszabb alagútja.

Kategóriák: #Történelem

Slavošovský tunel

Nagyszabosi alagút

Nagyszabosi alagút

A Nagyszabosi alagút (Alagút Homolka alatt) teljesen megközelíthető, és a hivatalos kerékpárút szeli át, amely 2401 méteres hosszával Európa leghosszabb kerékpáros alagútja és a harmadik leghosszabb a világon.

Koprášsky tunel

Koprási alagút

Koprási alagút

A híresebb Nagyszabos (Slavošovce) szomszédhoz képest a Koprási (Koprášsky) alagút jóval rövidebb, hossza nem éri el a 250 métert. De mesterséges világítás nélkül is át lehet menni rajta.

Koprášsky (Mníšanský) viadukt

Koprási (Baráttelki) viadukt, áthidalás

Koprási (Baráttelki) viadukt, áthidalás

A híd Baráttelke (Magnezitovce) faluból érhető el, és látogatása összekapcsolható a közeli koprási (Koprášský) és nagyszabosi (Slavošovský) alagutak átkelésével, amelyek ugyanazon a befejezetlen vasútvonalon fekszenek.

Tunel pod Dielikom - súčasť gemerských spojok

Alagút Dielik alatt

Alagút Dielik alatt

Ma ezt a 2 kilométeres alagutat részben elöntötte a víz, és 1997 óta védett területté nyilvánították a denevérek telelőhelyének védelme érdekében. A Tiszolc (Tisovec) portált teljesen elöntötte a víz, de érdemes bekanyarodni a Murány (murány) portálra, amely időjárástól függően a Murányból Tiszolc felé vezető kék turista tábla követése által érhető el.