Ukážka bojov na náučnom chodníku Bojisko Rimavská Baňa
A fotó szerzője: Jozef Kopor

Tanösvény SNP - Bojisko Rimavská Baňa

Rimavská Baňa községben ünnepélyesen megnyitottuk a Szlovák Nemzeti Felkelés témájú új tanösvényt, amely autentikus helyeken vezeti el a látogatókat, ahol 19.10.-10.22. A „Narcis” gyalogzászlóalj 1944-es felkelői bátran ellenálltak az ellenséges túlerőnek.

A tanösvény az „SNP Gemerom-Malohontom útvonal” tematikus útvonal része, amely a háborús évek történelmi eseményeit térképezi fel a régióra fókuszálva. Az útvonal minden megállóhelye megközelíti az adott helyen lezajlott eseményeket, és ez teszi egyedivé a tematikus útvonalat és annak állomásait. Az SNP tanösvény - Rimavská Baňa csatatér feltérképezi a „NARCIS” lázadó gyalogzászlóalj és a támadó német „Kampfgruppe Sonne” négynapos csatáját. Öt megállóhelyen tájékoztat az SNP meghirdetéséről, a szlovákiai 1. ČSA megalakulásáról, a 1. sz. védelmi szakasz védelmének előkészítéséről. 6, Rimavská Bani közelében, és az események részletes menetét. A nyomvonal sajátosságai a felkelők védelmi állásai és a felújított autentikus géppuskabunker a "Hrb" magaslaton.

„A nyomvonal első szakaszát a Szlovák Köztársaság Honvédelmi Minisztériumának anyagi támogatásának köszönhetően valósítottuk meg, ahol az OZ Gemerské Grúne-n keresztül pályáztunk támogatásra. A projektbe bevonták Rimavská Baňa és Rimavské Zalužany falvakat is, amelyek önkéntesei a KVH tagjaival együtt dolgoztak az út megvalósításán." - tette hozzá Ing. Jaroslav Hric.

Nagyon örülök, hogy sikerült megvalósítanunk ezt az ötletet, és ezzel egy újabb tematikus helyszínt hoztunk létre, emlékeztetve az SNP örökségére térségünkben. A Cesta SNP Gemerom-Malohont teljes ötlete az európai hadszínterek mintájára valósul meg, ahol évek óta működnek egyesületek, amelyek érdekes módon, tematikus útvonalakon hozzák közelebb a közönséghez a történelmi eseményeket. Úgy gondolom, hogy munkánk hozzájárul az SNP kollektív emlékezetben való megőrzéséhez is, és érdekes módon viszi el történelmünk eseményeit, amelyekből tanulnunk kell, különösen a fiatal generáció számára. Viktor Brádňanský.

A túraútvonal a 2. számú oktatási táblával kezdődik. 1. szám alatt a rimabányi templom alatti emlékműnél, ahol körülbelül 4,5 kilométer megtétele után a szomszédos Rimavské Zalužany és a Hrb magaslaton keresztül (5. tábla) visszatér Rimavská Baňa faluba. Az útvonal első felében a terep nehézkessége miatt erős túracipő viselése és óvatosság javasolt, különösen eső utáni kanyarodáskor. Autóval a főút melletti új parkolóban lehet parkolni, közvetlenül a falu központjában, a templom alatt.

A rendezvényt a Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építésügyi Minisztériuma támogatta anyagilag. Köszönjük!

További információ a szlovákiai látogatásról: www.slovakia.travel

Kapcsolat

Kategórie: #História