Vahadlová studňa pri Jašteričom jazere neďaleko Silice
Forrás: NP Slovenský kras

Gombaszögről a Szilicei-fennsík mélyébe

Kiindulópont: Gombaszög (Gombasek)

Úti cél: Szilicei-fennsík (Silická planina)

Útvonal leírása: Gombaszög - Szilicei-jégbarlang - Szilice - Papverme-tó - Szilicei-tó (Gombasek - Silická ľadnica - Silica - Farárova Jama - Jašteričie jazierko)

Közepesen nehéz útvonal, az útvonal hossza: 6km, 2 óra

Az útvonalat a szezonban egyedülálló Gombaszögi-barlang meglátogatásával kezdjük, ahol több mint 2 m-es vékony cseppkövek, az úgynevezett szalmaszálak találhatók. Elbűvölve annak pompájától, elindultunk, hogy a Sajó kanyon aljáról felkapaszkodjunk a Szilicei-fennsíkra.

A kezdeti 225 függőleges métert az edzettségi szinttől függően 30-60 perc alatt lehet megtenni. 1,3 km meredekebb emelkedő után elérjük a Závozpuszta (Závozná, horáreň) kereszteződést, ahonnan pontosan 2,5 km a Szilicei-jégbarlang további szintemelkedés nélkül.

A Szilicei-jégbarlang a mérsékelt égöv legalacsonyabban fekvő jégbarlangja. Látványos torkolatának kilátójáról tavasztól őszig több méter magas jégkárpitokat csodálhatunk meg. Paradox módon csak a tavaszi plusz hőmérsékletekben alakulnak ki, amikor a hó elolvad a felszínen és nagy mennyiségű eső esik.

A korláton átlépni tilos és életveszélyes lehet. Visszafelé a kereszteződésnél válassza a sárga jelzésű út jobb oldali folytatását A Szilicei-jégbarlang felé fordulva. 10 perc múlva a Bukový vŕšok kereszteződésnél forduljon balra, Szilice falu felé.

Itt a sárga ösvényen a kb. 5 percre lévő Papverme-tóhoz juthatunk, vagy a piros ösvényen át a falun át a falu felső végén lévő temetőhöz. Innen a folytatás körülbelül 20 perc alatt a ma már majdnem kihalt Jászság nevű tóhoz (Jašteričí jezero) vezet, amely egykor Szlovákia legnagyobb karszttava volt. Jelképe a ma is megmaradt vahadlovai kút. A fölötte lévő Fabiánka csúcsáról jó időben egész Szlovákiára nyílik kilátás. A magyar határtól (2 km-re) a lengyel határig, a Magas-Tátra gerincén átkelve.

TIPP:

A fennsíkra való feljutás kezdeti, meredekebb szakasza kiváltható autóval vagy autóbusszal a Závozná, horáreň megállóig. A Szilicei-jégbarlang még közelebbi megközelítéséhez a Szilice felé vezető úton, kb. 2 km-re található parkoló.

A túra végén a Gombaszögi-barlangtól a Pálos-kolostor régészeti lelőhelyére ajánlott elsétálni, amelynek közelében található egy modern harangtorony, amely egyben kilátóként is szolgál. A telephely kapujával szemben, az út mögött megbújva található egy rejtett, fehér karsztforrás.

Kapcsolat

Kategórie: #Természet